Forum Polskiego Kina

Teraz jest 14 kwietnia 2026, 22:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 marca 2026, 23:35 

Ale nie wiem czy powyższe odnosi się do prawdziwości ustaleń autora czy też nie? Na pewno jest wypowiedzia ogólna prezentujaca wlasny poglad. Tyle i/lub nic więcej. :)
A nawet i wypowiedzia tendencyjna. Oj nie przejdzie ci ze mna łatwo.Oj nie :)
Szykuj już skargi na mnie... no dobrze żartowałem :icon_mrgreen:

PostNapisane: 7 marca 2026, 00:18 

Posty na Forum KP: 537
Trudno mówić o "ustaleniach autora" w sytuacji, w której ktoś jednostronnie dobiera sobie co mu pasuje, pomijając wszystko to, co nie da się podpiąć pod z góry założone tezy.

PostNapisane: 7 marca 2026, 10:39 

Ale czy ty się teraz odnosisz do fragmentów czy do całości? Rzecz może dotyczyć tylko jeśli się weźmie całość jego pracy. Dotyczyła ona jego rozliczenia "filmówki" z czasami komuny. A w tej chwili to brzmi tak że wszystko to nie prawda. I Oczywiście że to nie miejsce tutaj. Ale ja nie mam zamiaru atakować Wajdy. Nie mam zamiaru wklejać tego w wasze tematy o nim. Niech każdy sam zdecyduje czy podejmie watek. Dla samego siebie. Ale jedno takie pytanie z ciekawości. Czy uważacie okres Wajdy w kontekście tamtych czasów za rozliczony? Nie pytam czy należy rozliczać! To se odpuśćcie. Po prostu, i to już naprawdę ostatni raz, oby już każdy zrozumiał, czy da się Włodarskiemu udowodnić oszustwo?

PostNapisane: 7 marca 2026, 13:32 

Posty na Forum KP: 6471
Oszustwo to złe słowo. To jest raczej to, o czym Rafał pisał powyżej: bardzo jednostronne i powierzchowne spojrzenie, pomijanie kontekstów i okoliczności.

PostNapisane: 7 marca 2026, 19:28 

Ja bym raczej nie pytał, czy należy Wajdę rozliczać - tylko po co rozliczać? I z czego rozliczać?

PostNapisane: 9 marca 2026, 14:06 

Posty na Forum KP: 1006
Można do fragmentów - ''„Popiół i diament” to kunszt inżyniera dusz, bo komuniści są tu dobrzy, uczuciowi, wrażliwi, a akowcy rozhisteryzowani, beznadziejni.''
Kto niby bezanadziejny, czy rozhisteryzowany ? Może Andrzej... :-D
Zresztą mający rozterki Maciek też nie podpada pod te epitety. Duża część tych wszystkich ''demaskatorskich'' tekstów od widzących więcej często nie ma pokrycia w tym co rzeczywiście na ekranie. A wielokrotnie też się spotkałem, z tym iż ten, czy inny ''demaskator'' albo nie znał dobrze treści filmu, albo co gorsza w ogóle go nie widział - tylko gdzieś przeczytał, czy też gdzieś usłyszał.

PostNapisane: 9 marca 2026, 18:14 

Posty na Forum KP: 6471
I pisze o "zniczach sunących po blacie". :-)

PostNapisane: 9 marca 2026, 22:55 

karel napisał(a):
I pisze o "zniczach sunących po blacie". :-)

Też ze szkła. :icon_mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35

Strefa czasowa: UTC + 1