Forum Polskiego Kina

Teraz jest 14 kwietnia 2026, 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wajda Ulubione
PostNapisane: 6 marca 2026, 15:49 

Posty na Forum KP: 1006
Twórczość :-) czyli z dzisiejszej wyjątkowej okazji propozycja ankiety/rankingu Wajda Ulubione
Ulubione, nie koniecznie najlepsze - naturalnie jedno nie wyklucza drugiego, choć często razem pod rękę :-)
Zasady proste - każdy z chętnych wybiera pięć (maksymalnie pięć, bo może być mniej) ulubionych pozycji z reżyserskiego dorobku Andrzeja Wajdy - serial(e),czy zarejestrowane spektakle także wchodzą w grę. Kolejność bez znaczenia - 1 pkt za każde wskazanie. Ewentualne zestawienia do końca miesiąca, czyli 31.03.2026 * - wtedy podsumowanie
Zapraszam :-)

Moje zestawienie wygląda tak:
1. ''Człowiek z marmuru'' - dopóki go nie zobaczyłem, myślałem, że musi to być przeraźliwie nudny film - nic bardziej mylnego.
2. ''Popiół i diament''
3 '' Z biegiem lat, z biegiem dni''
4. ''Bez znieczulenia''
5. "Ziemia obiecana"

* rzecz jasna demokratycznie możemy ten termin jeszcze doprecyzować, wydłużyć, skrócić, itp.

Ostatnio edytowano 7 marca 2026, 08:04 przez Sebastian999, łącznie edytowano 10 razy

PostNapisane: 6 marca 2026, 16:57 

Posty na Forum KP: 537
Sebastianie, cieszę się, że nazwałeś to "Ulubione", bo zupełnie inaczej wybierałbym 5 filmów Wajdy obiektywnie, inaczej - subiektywnie. Cieszę się, że chodzi o ranking subiektywny. A więc - 5 filmów Mistrza które wybieram ze względu na to, jak ważne były i są osobiście dla mnie, jak mnie ukształtowały, jak wpłynęły na mój odbiór świata, 5 filmów, które - gdy widzę je w retrospektywach lub telewizyjnych powtórkach to zawsze przynajmniej rozważam wycieczkę do kina lub włączenie telewizora, to:

1. "Kanał"
2. "Piłat i inni"
3. "Dyrygent"
4. "Bigda idzie!"
5. "Bez znieczulenia"

PostNapisane: 6 marca 2026, 18:42 

Posty na Forum KP: 6471
Rafał, ale "Bigda..." to jednak spektakl telewizyjny. :-)

Edit: A, ok. Widzę, że Sebastian dopuszcza spektakle. Ty napisałeś o filmach i to mnie zmyliło.

PostNapisane: 6 marca 2026, 19:08 

Myślę o filmach które wybrałem - zerkam też na propozycje Rafała - i w ogóle zastanawiam się czy Wajda jest do lubienia. Dostrzegam u siebie, że bardzo cenię, momentami ubóstwiam jego kino - te fascynujące obrazy, to sprzężenie które osiągnął w swoich najlepszych dziełach - ale czy lubię ? Kurcze, nie wiem. Moja lista to bardziej fascynacja, niż pełnoprawne znaczenie wyrazu ulubione.

Ostatnio edytowano 7 marca 2026, 07:27 przez Sebastian999, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 marca 2026, 19:33 

Tak, można się zastanawiać, czy to jest kino "do lubienia". Większość tytułów zapewne nie. Taki np. "Kanał" jest filmem wielkim, który do dziś mnie zachwyca. Ale nie mogę powiedzieć, że go lubię, dlatego w swojej "piątce", w przeciwieństwie do Rafała, go nie umiersczę.Sa jednak pozycje, o których mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć: tak, są moimi ulubionymi. Oto zatem mój wybór:

1. Popiół i diament
2. Ziemia obiecana
3. Noc listopadowa
4. Kronika wypadków miłosnych
5. Niewinni czarodzieje

PostNapisane: 6 marca 2026, 20:26 

Ja skorzystam z możliwości wybrania mniej niż pięciu pozycji, bo wiele z filmów Wajdy widziałem ostatnio już jakiś czas temu i nie jestem pewien, jak to z moim lubieniem ich jest... :-) Ale na pewno bardzo lubię i do moich ulubionych zaliczyłbym:

1. Wszystko na sprzedaż
2. Popioły
3. Człowiek z marmuru.

PostNapisane: 6 marca 2026, 20:46 

Nałka, Pan Anatol... Odezwała się stara gwardia. To chyba jakieś święto. Jeżeli w najbliższych dniach napisze coś też Holt, uznam, że maczały w tym palce siły nieczyste. ;-)

PostNapisane: 6 marca 2026, 21:16 

A jeśli jeszcze usłyszymy Capitola, Jaro, Chojraka...to chyba jeszcze jakiegoś większego stopnia demoniczność okazała by swą sprawczość... :-D

PostNapisane: 6 marca 2026, 22:35 

Posty na Forum KP: 768
Moje ulubione filmy Andrzeja Wajdy to filmy które mógłbym z całą pewnością oglądać jeden po drugim i gdy jest możliwość że w telewizji jest nadawany jeden z tych filmów zawsze postaram się go obejrzeć kolejny raz . Niestety nie zmieścił się w tym zestawieniu film "Panny z Wilka " który ma tak specyficzny nastrój i urok, że po prostu lubię ten film oglądać.

1. Niewinni czarodzieje
2. Człowiek z Marmuru
3. Ziemia obiecana
4. Kanał
5. Popiół i diament

Ostatnio edytowano 7 marca 2026, 12:09 przez Kazimierz Jankowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 marca 2026, 22:45 

Posty na Forum KP: 537
No właśnie to "lubienie" jest trochę kłopotliwe. Bo nie mogę powiedzieć, bym konanie w odchodach w "Kanale", albo ludzkie piekło, które gotują sobie główni bohaterowie "Dyrygenta" lubił. A jednak jest coś, co sprawia, że te filmy są dla mnie ważne.

Słowo "lubię" pasuje mi najbardziej do numeru 2 na mojej liście, czyli "Piłata i innych". Ten film zdecydowanie lubię. Lubię brawurę Wajdy w zrealizowaniu filmu w pop-artowej stylistyce. Lubię rozbuchanie wyobraźni, które sprawiło, że Łapicki ląduje śmigłowcem z napisem SPQR, Wajda przeprowadza wywiad z baranem, a Kreczmar urzęduje na ruinach norymberskiego stadionu, na którym niecałe pół wieku wcześniej przemawiał Hitler. Uwielbiam wręcz w tym filmie pomysł na 30 srebrników, które Zelnikowi wyrzuca automat telefoniczny. Tak - ten film zdecydowanie lubię.

PostNapisane: 7 marca 2026, 08:03 

Przespałem się z tym ''lubieniem'' i zdałem sobie sprawę, że mam pewną dużą słabość - co można by właśnie podciągnąć pod coś w rodzaju lubienia - do kina moralnego niepokoju.
A konkretnie do tamtych realiów. Do tych biurowych scenek z panami w garniturach (nie zawsze) i z paniami w okularach (też nie zawsze). Do tych rozterek, rozgrywek, intryg zwyczaj na szczeblu lokalnym, czy zakładowym. No i rzecz jasna do samej dynamiki problemu charakteryzującej to słowne kino akcji jak je sobie na własny użytek określam. Choć prawdziwe mordobicie w tych filmach też znajdziemy :-D.
Generalnie uwielbiam oglądać filmy tego nurtu, czy też do niego aspirujące.
Dlatego idąc tym tropem dokonuję korekty w moim zestawieniu :-)

Tytuł: Wajda's
PostNapisane: 7 marca 2026, 12:40 

1 Człowiek z marmuru
2 Ziemia obiecana
3 Brzezina
4 Korczak
5 Pan Tadeusz

Powyższą piątkę zarówno cenię od strony artystycznej, jak i oglądam z przyjemnością po raz n-ty.
Są takie tytuły, których rangę artystyczną doceniam (n.p. Popiół i diament, Wesele, Kanał, Katyń), lecz których każdorazowe obejrzenie łączy się z pewnym wysiłkiem a nawet osobistą męką. Są też tytuły, które oglądam płynnie i z przyjemnością, lecz których poziom artystyczny uważam zaledwie za "przeciętnego Wajdę" (np. Bez znieczulenia, Niewinni czarodzieje).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1