Forum Polskiego Kina

Teraz jest 14 sierpnia 2026, 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 stycznia 2026, 11:37 

Posty na Forum KP: 537
Myślę, że nadszedł już czas, by założyć temat poświęcony temu znakomitemu aktorowi, mającemu z biegiem lat i kariery szansę, by dać się zapamiętać jako aktor wybitny.

Po kilku latach w Łodzi przyszedł do warszawskiego Ateneum, obok którego mieszkam więc czasem sobie bywam. Tu kilkakrotnie widziałem go na scenie, m.in. w "Rzeźni" Mrożka. Od razu było widać, że to kawał aktora. Ale bardziej niż teatr wciągnęło go kino. Tytułowa rola w "Bodo" nie mogła wywindować go zbyt wysoko, bo sam serial był taki sobie, a do tego nazwano go gatunkiem "biograficzny", podczas gdy było tam zbyt wiele sfabularyzowane, by ta nazwa pasowała. Wcześniej otarł się o Największą Wielkość (Wajdę, rola w "Wałęsie. Człowieku z nadziei"). Ale ewidentnie w jego filmowej karierze liczą się szczególnie dwaj reżyserzy - Jan Holoubek i Wojciech Smarzowski. Teraz przytył, nabrał charakterystyczności, do tego ma rysy twarzy, które sprawiają, że wydaje się znakomitym wykonawcą ról postaci rodem z II RP, PRL-u czy szerzej - po prostu z XX wieku. Ma bowiem urodę dość niedzisiejszą. Na pewno jest to ten rodzaj kariery filmowej, który warto śledzić i trzymać kciuki, żeby się rozwijała.

PostNapisane: 14 stycznia 2026, 12:18 

Posty na Forum KP: 6471
To niewątpliwie bardzo dobry aktor. Ja zwróciłem na niego uwagę już w filmie "Chrzest" Marcina Wrony czy w "Wymyku" Grzegorza Zglińskiego. Od tamtego czasu rzeczywiście mocno się zmienił fizycznie, niektórzy mogliby mieć problem z rozpoznaniem go...
W ostatnim czasie odczuwam jednak pewny przesyt, bo Schuchardt pojawia się w obsadzie co drugiej polskiej produkcji. A może nawet w większej ich liczbie. Przy tym tempie zacznie niedługo gonić Niemczyka. ;-) Oczywiście jest aktorem, dostaje propozycje, które uważa za ciekawe, więc je przyjmuje. To w końcu jego zawód. Ja jednak patrzę jako widz i trochę mnie już męczy tak częste oglądanie jednej i tej samej osoby w tylu filmach. W latach 90. mówiono żartobliwie, że trudno o film, w którym nie graliby Zamachowski, Lubaszenko, Linda czy Kondrat. Teraz nieco podobnie jest z bohaterem wątku, choć akurat on - w przeciwieństwie do wymienionych wcześniej - raczej nie pojawia się w produkcjach wyraźnie nieudanych.

PostNapisane: 15 stycznia 2026, 10:37 

Posty na Forum KP: 1006
Tak, dużo tego aktora ostatnio - przy czym taka koniunktura na jedno, dwa konkretne nazwiska to właściwie normalna kolej rzeczy. Jakiś czas temu przecież takim ''lodówkowym'' bytem był Piotr Głowacki.
Niewątpliwe Tomasz Schuchardt to wyróżniający się, utalentowany aktor. Swój talent potwierdził choćby w niedawnym ''Domu dobrym'', przy czym tam połowę ''show'' skradła Agata Turkot.
Istotnie spektakularnych wpadek nie było- czego uniknięcie w dzisiejszych realiach to nie jest prosta sprawa - aczkolwiek w segmencie serialowym bywało już różnie, np koszmarna, aż do zabawności ''Krucjata''.
Wielkie wyzwanie dla aktora niebawem, czy nawet już w trakcie - bo główna rola w adaptacji jednej z najważniejszych polskich powieści jest takim po prostu z urzędu.

Ostatnio edytowano 15 stycznia 2026, 18:41 przez Sebastian999, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 stycznia 2026, 11:31 

Posty na Forum KP: 6471
Sebastian999 napisał(a):
Wielkie wyzwanie dla aktora niebawem, czy nawet już w trakcie - bo główna rola w adaptacji jednej z najważniejszych polskich powieści jest takim po prostu z urzędu.

Do tego jest to swego rodzaju rywalizacja z innym niezwykle popularnym aktorem Marcinem Dorocińskim, który wcieli się w tę samą rolę, tyle że w kinowej wersji nowej adaptacji "Lalki".

PostNapisane: 15 stycznia 2026, 16:16 

Posty na Forum KP: 537
Plus rywalizacja z Dmochowskim i Kamasem w oczach widzów. :-)

PostNapisane: 16 stycznia 2026, 15:19 

Posty na Forum KP: 768
Oczywiście że tak , bez dwóch zdań. ;-)

PostNapisane: 2 lutego 2026, 12:59 

A czy przegoni Borysa Szyca?

W Breslau można go zobaczyć w roli głównej. Ja wziałem pierwszy odcinek na próbę,
ale nic mnie w tym serialu nie uwiodło...

Strefa czasowa: UTC + 1