Forum Polskiego Kina

Teraz jest 19 kwietnia 2026, 22:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 grudnia 2025, 16:06 

Posty na Forum KP: 6471
W sumie nie wiem, po co kręci się takie filmy. Tzn. niby wiem: żeby Pasikowski z Lindą mogli sprzedać swój ostatni(?) wspólny projekt i żeby obaj mogli się dobrze bawić podczas pracy nad filmem. Czy równie dobrze w trakcie oglądania bawi się widz? Ja tak sobie. Jako thriller "Zamach..." sprawdza się średnio. Brakuje tu tempa i emocji. Jako kino historyczno-polityczne również kuleje. Pod tym względem np. "Jack Strong" wydaje się mi się jednak lepszy.
Najnowsza produkcja Pasikowskiego to w sumie taki refleksyjny moralitet w sensacyjnym sosie, opowieść o PRL-u, który za tandetnie polukrowaną fasadą skrywa obłudę i moralną zgniliznę. Bo wbrew tytułowi film chyba najmniej dotyczy samego zamachu.
Jest tu sporo autoironii (choćby scena początkowa) i zabawy konwencją. Linda, jako się rzekło, dobrze czuje się w roli zgorzkniałego i pogodzonego z losem zawodowca na ostatniej prostej. Z kolei Gruszka, choć gra prostytutkę, paradoksalnie tworzy jedną z ciekawszych postaci kobiecych w kinie Pasikowskiego, a te postacie są często bardzo jednowymiarowe. Całość jednak jakoś nie bardzo się spina, nie angażuje. Ogląda się dobrze, ale zaraz po seansie ulatuje z pamięci.
Moja ocena: 5/10.

PostNapisane: 27 grudnia 2025, 21:09 

Dokładnie film, który można obejrzeć, ale więcej już się do niego nie wróci. Scena z egzaminem na kartę wędkarską, dla sprawnego widza nasunie skojarzenie z „Psami” i „Sezonem na leszcza”.

PostNapisane: 27 stycznia 2026, 22:01 

Ja się za to bawiłem świetnie. Wolę Lindę emeryta tutaj lepiej niż Lindę emeryta w Psach 3.
Druga rola to Ireneusz Czop, grajacy wysokiej klasy ubowca, dla którego nie ma rzeczy
niemożliwych. :) Aby rozpoznać Gruszkę zajęło mi trochę czasu...
Trzeba tylko pamiętać że ten film to rozrywka i nic innego.

Strefa czasowa: UTC + 1