Forum Polskiego Kina

Teraz jest 19 kwietnia 2026, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 października 2025, 09:57 

Różnice między nowym a starym filmem <<Znachor>>.

https://kultura.onet.pl/film/piec-rozni ... ia/e0lf0zl

W linku tym podane są tylko zmiany stricte fabularne – brakuje jeszcze informacji o tym, że:
- Marysia pracuje w karczmie a nie w sklepie
- wypadek na motorze spowodowany jest nie zrzuconymi balami drewna na drodze a „popsuciem czegoś” w kole motoru przez konkurenta młodego Czyńskiego
- operacja nóg jakiej dokonuje Znachor nie dotyczy syna Młynarza a robotnika ze dworu, który uległ wypadkowi.

PostNapisane: 8 października 2025, 10:14 

Posty na Forum KP: 6471
Pamiętajmy, że jest jeszcze "Znachor" z 1937. W nim też byśmy z pewnością znaleźli cos, czego nie ma w wersjach późniejszych.

PostNapisane: 8 października 2025, 10:32 

Oczywiscie - jest jeszcze ta wersja sprzed wojny.
Natomiast ja odnioslem sie do wersji z lat osiemdziesiatych bo sie na niej wychowalem.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 27 stycznia 2026, 23:27 

Cytuj:
W linku tym podane są tylko zmiany stricte fabularne – brakuje jeszcze informacji o tym, że:
- Marysia pracuje w karczmie a nie w sklepie
- wypadek na motorze spowodowany jest nie zrzuconymi balami drewna na drodze a „popsuciem czegoś” w kole motoru przez konkurenta młodego Czyńskiego
- operacja nóg jakiej dokonuje Znachor nie dotyczy syna Młynarza a robotnika ze dworu, który uległ wypadkowi.

To sa mało znaczace różnice. Podstawowa rożnica między nowym znachorem a dwiema poprzednimi jest taka, że te dwie pierwsze chwytały za serce i uczyły pokolenia a ta nowa wersja ma nas znieczulić i zniżyć nas rozumem do poziomu dzikich zwierzat. Tyle w temacie.

PostNapisane: 28 stycznia 2026, 06:53 

/delete/

Ostatnio edytowano 28 stycznia 2026, 06:57 przez Zespoly Filmowe SA, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 stycznia 2026, 06:56 

Hator napisał(a):
dwie pierwsze chwytały za serce i uczyły pokolenia a ta nowa wersja ma nas znieczulić i zniżyć nas rozumem do poziomu dzikich zwierzat

Chyba mam kamień zamiast serca i jestem nienauczalny. Albowiem z dawniejszych "Znachorów" nic a nic się nie nauczyłem. Ot, po prostu - obejrzałem za sprawą chwilowego braku lepszych rozrywek. Dostrzegłem niektóre zalety oraz niektóre słabostki. I tyle. Spłynęło po mnie.
Najnowszego "Znachora" obejrzałem również. Powiadasz, że za chwilę mój bardzo mały rozumek nieuchronnie zmniejszy się jeszcze bardziej - do rozmiarów takich jak u niedźwiedzia brunatnego, wilka, rysia, żubra, łosia, jelenia szlachetnego, sarny europejskiej, dzika, bobra, wydry, lisa, borsuka, zająca? No cóż, sam sobie zgotowałem ten los.

PostNapisane: 28 stycznia 2026, 10:02 

No ale chyba zauważasz różnice w panujacych obyczajach i różnicach wartości między jednym a drugim? Czy nie? Poza tym jest różnica między dzikim człowiekiem a dzikim zwierzęciem.
Znieczulenie tego pierwszego gatunku postępuje poprzez takie mętne filmy.
A w mętnej wodzie co to już wiesz :)

PostNapisane: 28 stycznia 2026, 15:35 

Posty na Forum KP: 537
Wszystkie trzy "Znachory" to jest po prostu rozrywkowe kino. Kręcone jako rozrywkowe i tak też odbierane. Ani niczego nie uczą, ani nikogo do żadnego poziomu nie sprowadzają. :-)

PostNapisane: 29 stycznia 2026, 02:26 

Rafal Dajbor napisał(a):
Wszystkie trzy "Znachory" to jest po prostu rozrywkowe kino. Kręcone jako rozrywkowe i tak też odbierane. Ani niczego nie uczą, ani nikogo do żadnego poziomu nie sprowadzają. :-)

Nie do końca. Wszystko, co oglądamy (poznajemy) ma na nas wpływ, niekiedy "against my will" jak mówił Kenneth Branagh w "Wiele hałasu o nic" :), więc jakość ma znaczenie zawsze.

PostNapisane: 29 stycznia 2026, 11:51 

Hator napisał(a):
chyba zauważasz różnice w panujacych obyczajach

Mam oglądać "Znachora" po to by koncentrować się na opisie obyczajów z lat 30.? Naprawdę?

Hator napisał(a):
różnicach wartości

O jakież wartości może chodzić?
1 Wartość artystyczna (robota reżyserska i klasa aktorstwa) tych starych i tego nowego jest zbliżona.
2 Natomiast wartości ogólnoludzkie, humanistyczne propagowane przez "Znachorów" są mniej więcej takie same, jak w setkach innych dzieł nakierowanych na łatwe wzruszanie ludzi o średnio wyrobionych gustach.

Hator napisał(a):
Poza tym jest różnica między dzikim człowiekiem a dzikim zwierzęciem.

I po cóż wielkie słowa, gdy chodzi po prostu o taki sobie melodramat?

PostNapisane: 29 stycznia 2026, 16:34 

Zespoly Filmowe SA napisał(a):
O jakież wartości może chodzić?
1 Wartość artystyczna (robota reżyserska i klasa aktorstwa) tych starych i tego nowego jest zbliżona.
2 Natomiast wartości ogólnoludzkie, humanistyczne propagowane przez "Znachorów" są mniej więcej takie same, jak w setkach innych dzieł nakierowanych na łatwe wzruszanie ludzi o średnio wyrobionych gustach.

Podzielam Twoje spojrzenie.

:-)

PostNapisane: 30 stycznia 2026, 21:00 

Zespoly Filmowe SA napisał(a):

Zwróć uwagę na to, że ludzie ogladaja fikcje a potem ta fikcja żyja.

ślepykonduktor napisał(a):
, więc jakość ma znaczenie zawsze.

To prawda.

Ja w każdym razie zarzucam temu nowemu dziełu duraczenie umysłów.
Kino dzisiaj stoi w czołówce do takich działań.
Na tym zdaniu tutaj skończę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1